DD

Jeroen Sarphati

Dirigent en pianist Jeroen Sarphati

Eind 2018 hebben de koorleden van kamerkoor Capricciata Jeroen Sarphati gekozen als nieuwe dirigent en opvolger van Robert van der Vinne. Van zijn voorganger nam hij de instudering over van het Requiem van Fauré, en drie delen van Brahms’ Ein Deutsches Requiem. Die werken stonden al geprogrammeerd voor een concert van Capricciata in 2019. Eerst kon het koor onder zijn leiding een beknopte selectie uit Fauré’s Requiem ten gehore te brengen tijdens Aller Zielen in de Dorpskerk in Blaricum. Die eerste samenwerking pakte goed uit, ondanks de zeer korte voorbereiding. Enkele maanden later werden het Requiem van Fauré en de drie delen van Brahms’ Requiem gebracht in Naarden, omlijst met 2 solisten en orgel, in een goed bezette Spieghelkerk.

Jeroen Sarphati heeft in het koor vooral ingezet op stemkwaliteit en klankkleur van de afzonderlijke stemgroepen en van het geheel, met veel aandacht voor de harmonische en dissonante akkoorden.  Sinds zijn komst durft het koor zich vrijer te uiten en klinkt het meer geprofileerd. Ook heeft hij enkele accenten in het repertoire weten aan te brengen, die zijn voorliefde voor het speelse element in liedcomposities toont. Als voorbeeld mogen de volgende liederen gelden, die Capricciata zong tijdens het 30 jarig jubileum, juni 2022. ‘The Cries of London’, Orlando Gibbons, ‘Quick, we have but a second’, Ch. Villiers Stanford en ‘Bring us in good ale’, van G. Holst.

Opera

Jeroen Sarphati vertaalde en hertaalde ook verschillende opera’s. Voor het Grachtenfestival vertaalde hij “Mozart en Salieri” van Rimsky Korsakov en Bizet’s Docteur Miracle, voor Opera Minora maakte hij een muziektheaterversie met nieuwe teksten van Mozart’s “Der Schauspieldirektor”, voor Stichting Kameropera hertaalde hij “Don Pasquale” van Donizetti, “Maestro di Capella” van Cimarosa en “Hansel und Gretel”
van Humperdinck, voor “Opera op Zak” schreef hij een nieuwe versie van “Bastien en Bastienne”. In samenwerking met Elsina Jansen schreef hij teksten voor kindervoorstellingen in het Concertgebouw.

Opleiding

Jeroen Sarphati studeerde piano bij Jan Wijn en liedbegeleiding bij Rudolf Jansen aan het Amsterdams Conservatorium. Hij was winnaar van de Vriendenkrans van het Concertgebouw in 1997 met Valerie Guillorit en in 2002 met Mattijs van de Woerd. Jeroen vindt het een uitdaging om zich naast zijn activiteiten als pianist en Vocal coach ook te gaan toeleggen op koordirectie en het werken met kamerkoor Capricciata.

Ervaring

Jeroen Sarphati gaf als pianist recitals in o.a. de Muntopera van Brussel, de Hermitage te
St. Petersburg, de Grand Opera de Bordeaux en op de Schubertiade van Zurich.
In het Concertgebouw was hij te horen met o.a. Elly Ameling, Maarten Koningsberger en Christian Oelze. Hij speelde op het Giergiev festival, het Festival van Vlaanderen en Aix en Provence. De afgelopen jaren was hij verantwoordelijk voor de programmering van het festival Opera aan Zee te Noordwijk.

 

 

Voorgaande dirigenten