Dirigent per 1/9/2016
Robert van der Vinne

Foto Robert van der Vinne

Opleiding
Robert van der Vinne komt uit een muzikale familie. Zijn moeder was zangeres, zangdocente en dirigent van verschillende zangkoren. Robert volgde zijn muzikale opleiding aan het Conservatorium van Rotterdam (koordirectie) gevolgd door zang aan het Conservatorium van Amsterdam. Zijn zangdocente was Margreet Honig.
Ervaring
Vanaf 1995 behoort Robert tot de vaste bezetting van van het Collegium Vocale Gent en La Chapelle Royale uit Parijs, beide onder leiding van Philippe Herreweghe.

Naast chef-dirigent Philippe Herreweghe werkte hij met gastdirigenten
als René Jacobs, Jos van Immerseel, Marcus Creed, Ivan Fischer en Bernhard Haitink.

Verder zingt of zong Robert bij:
• Cappella Amsterdam, onder leiding van Daniel Reuss,
• de Nederlandse Bachvereniging, onder leiding van Jos van Veldhoven,
• het Nederlands Kamerkoor,
• het Groot Omroepkoor.Als solist heeft hij veel in het oratoriumcircuit gewerkt met de standaardwerken van Bach, Haydn en Händel.

Liederen en verhalen
De laatste jaren concentreert Robert zich meer op het liederen repertoire. In 2006 richtte hij het Goethe Trio op waarmee ze een literair verhaal begeleiden met liederen die bij de sfeer en inhoud van het verhaal passen. Het verhaal wordt voorgelezen door acteur Tom Jansen. Robert word op de piano begeleid door de pianist Jeroen Sarphati.

Robert de docent en dirigent
In al die jaren van investeren in- en werken met zijn stem heeft Robert veel ervaring opgedaan. Hij wil die ervaring doorgeven en heeft gemerkt dat werken met een leerling en met een koor minstens net zo vervullend is als muziek uitvoeren. Naast Kamerkoor Capricciata is hij tevens dirigent van het Oudemuziekkoor Bosch en Duin.

Zie ook:
www.zangles-amsterdam.info/zangleraar-amsterdam.html

Dirigent tot 1/9/2016: Henk van Zonneveld

Opleiding
Henk van Zonneveld volgde zijn muzikale opleiding aan het Utrechts Conservatorium. van 1974 tot 1982. Voor beide hoofdvakken Kerkorgel en Clavecimbel is hij in het bezit van de Diploma’s Uitvoerend Musicus en Docerend Musicus.
Daarnaast heeft hij met succes een opleiding voor Cantor gevolgd, vergelijkbaar met het Praktijkdiploma Koordirectie.

Koor- en orkestdirectie
Het leiden van koren en orkesten heeft zich mede ontwikkeld uit zijn activiteiten als continuo speler bij o.a. opera’s en oratoria van Händel, alle grote werken en zeer veel cantates van J.S. Bach, diverse missen van Haydn en Mozart en psalmen van Mendelssohn. Zo was hij als continuo speler werkzaam bij het Radio Kamer Orkest, het Radio Symfonieorkest, het Groot Omroepkoor, de Händelvereniging, Toonkunst Hilversum, Toonkunst Amersfoort, de Nederlandse Bachvereniging, Il Concerto Barocco, Amsterdam Symfony Orchestra, Barokensemble De Swaen, Bachcantorij Baarn en vele oratoriumverenigingen. Hij is sinds 1980 actief als koordirigent (kinderkoor, jongenskoor, mannenkoor, gemengd koor, oratoriumkoor) vaak in combinatie met kleine instrumentale ensembles.

Zie ook:
www.henkvanzonneveld.nl

Voor Henk van Zonneveld werd het koor geleid door Paul Delcour, George Bretz (Dirigent en zanger) en Rob Meijer.
De eerste dirigent, bij de oprichting van Capricciata, was Gerard van Amstel.